vorige pagina
La Grande Borne
Naam Brandnetelgier
 

Voor het maken van deze vloeibare mest heeft men een vrij groot vat nodig, bijvoorbeeld een houten ton of plastic vat. Metalen vaten zijn niet geschikt. Doe een flinke portie vers gesneden brandnetels in het vat. Zowel de grote als de kleine brandnetel (Urtica dioica en Urtica urens) zijn bruikbaar, zolang de planten nog geen zaad hebben gevormd. Giet daarna het vat vol water, zo mogelijk regenwater. De vloeistof moet een handbreedte onder de rand blijven, omdat de gier tijdens de gisting schuimt.

Roer het mengsel eenmaal per dag met een stok flink om, opdat er zuurstof bij het al gauw inzettende verteringsproces komt. Daarna legt men er en stuk gaas overheen, zodat er geen dieren in de gier kunnen vallen en verdrinken.

Op een zonnige, warme plaats gist het spul bijzonder snel. Daarbij ontstaan echter ook vieze geuren, waarover de buren kunnen klagen. Strooi daarom een paar handvol gesteentemeel op de vloeistof of roer er een paar druppels extract van valeriaanbloesem door. Beide middelen binden de gierstank.

Na ongeveer twee weken wordt de vloeistof helder. Dan is de gisting voorbij en de gier klaar. Nu kan men er ook een deksel op zetten.

In de tuin wordt de brandnetelgier, in een verhouding van 1 : 10 verdund, direct bij de plantenwortels gegoten. Hij is geschikt als bijvoeding voor veeleisende gewassen als tomaten, kool, selderie, komkommer en prei. Bonen, erwten en uien mogen echter niet met brandnetelgier worden bemest. Eenjarige zomerbloemen, vaste planten, rozen, bessenstruiken en vruchtbomen hebben heel graag een scheutje brandnetelgier.

Al na enkele dagen kan een oplettende tuinier zien, hoe goed de brandnetelgier werkt: de planten krijgen donkergroen blad. Ze groeien zienderogen, maar blijven daarbij gedrongen en stevig. Dit komt onder andere door het stikstofgehalte van deze plantengier.

Men kan de brandnetelgier nog met andere geneeskrachtige planten verrijken en wijzigen. Zo kan de tuinier nog een paar handenvol paardenstaarten, smeerwortel, bieslook of uien doorheen mengen.(Bron: www.ecologiebibliotheek.nl)

Link - www.ecologiebibliotheek.nl